Friday, 11 March 2011

gambar dulu-dulu kat melaka

once upon a time.......aku amik subjek measured drawing (lukisan terukur)..apakah?..senang nk cita mcm ni la..1 group yg ada dlm 5-6 org akan pg ke satu tempat yg mostly ada certain values yg tersendiri..contohnya rumah limas, rumah melaka, dan pelbagai2 rumah yg mcm ak ckp td, ada values yg tersendiri..kemudian dorg akan ukur setiap segi rumah tu..dari ketul batu yg ad bawah tiang rumah kampung 2 smpai la setinggi-tinggi atap rumah 2..dari ukiran-ukiran yg ad dkt daun pintu depan rumah, smpai la ukiran yg ad kt daun pintu blkg rumah (tingkap included skali ok)..tp group aku spesel skit..kami digabungkan dari 3 group menjadi 1 group..so ada 15org smuanya..knp plak 15?..kn dh ckp aku pnya group spesel..apa yg spesel?..speselnya, group2 lain smua kna buat rumah2 tradisional yg ada dkt pontian, tp group aku kena buat smua bangunan yg telah sekian lama wujud dalam Kota A Famosa..sbnrnya kota A Famosa tu bkn la cuma yg gerbang femes tu..tpnya dh nama pn kota so mst la ada dinding ye dak?..so basically bangunan yg 15org kami kna cover ialah sebanyak 20bangunan!!!..antaranya Porta de Santiago @ A Famosa 2 sniri, segala macam bangunan muzium yg korg bleh msuk kt sna tu, Stadthuys, St.Paul Church, St.Francis Xavier Church, dan beberapa bangunan yg tidak dibuka untuk pelawat..contohnya klu korg perasan, between Stadthuys dgn Dutch Grave tu ad dua buah bangunan yg ditutup..bangunan 2 ialah bangunan Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rendah dulu2 (xla dulu2 sgt pn,tp bleh tahan mnakutkn jgk la part interior dia)..2 nnt ak letak gmbar yg horror theme skit...tp sekarang rhat2kn mata dlu dgn sedikit collection on human figure yg ak sempat amik msa wt kja kt sna..nnt ak hapload la gmbar2 yg "horror" la sgt 2 plak ok..pelan-pelan kayuh la..bak kata kawan ak..kalut bukan nk p laut pn..



p/s: ad yg best n ad yg xbest psal bekerja smbil ber"trip" ni..yang best 2 sbb ak dpt bnyk stok gmbar walaupn ntah apa2..dan yg xbest 2 biar la ak dgn mereka yg tau..sigh~~

10 comments:

  1. waaaa cantiknya pic!!! suka!!!

    ReplyDelete
  2. ni ikhlas ke x ni?...
    hahaha...tq.. XD

    ReplyDelete
  3. wa! suke amek gamba orang len ae.!! hehe
    cantek la,,
    org melaka disini<--- hehe

    ReplyDelete
  4. ni mula2 blajar...dh xd bnda lain nk amik..so ak amik jelah ap yg ad ke tepi2 ak...

    ReplyDelete
  5. Nice picture ^^... dah lama tak gi melaka ni muahaha

    ReplyDelete
  6. pg la klu nk jln2 rehatkn minda yg stress spanjang minggu..tp klu xstress pn bleh je pg buang duit...hahaha...

    ReplyDelete
  7. kjap la..
    ni bru 1st round...
    ad bnyk round lg...

    ReplyDelete

Blog Designed by The Single Momoirs