Saturday, 26 March 2011

ekspidisi taman negara pahang (vol.1)

ni xpdc bukan saja nk buang duit ok...ni xpdc sbb ak join subjek SMS3862..tp niat ak msa dftar subjek ni memang nk p bejalan pn..kalau tak,memang tak p mana la..dh la site utk sem ni dalam UTM jugak..tak merasa la buat site analysis sambil makan angin..tapi ini trip bukan trip free..takdak yang free melainkan barang free..so downpayment trip ni rm60..haaam,murah ye dak?..tapi tu lepas duit tiket p balik dari JB ke Jerantut..btw naik ktm (kereta api tak tentu masa)..bertolak dari utm ke JB central dalam pukul 6petang..tiket pukul 7.30mlm..kena la btolak awal sejam setengah sebab nk kurangkan risiko melekap dalam jem lama2..aku tak pernah naik kereta api lg..so eksaited la skit kan,ala,macam 1st time nk merantau dari kedah ke johor ni la..tp dlu gelabah bewak la jugak sebab masa tu tak matang sangat macam sekarang ni..heh..sebab ni tren n bukannya bas, bnyk la ruang nk berjalan bila dh agak2 bosan(macam mana tak bosan,ad tv plasma kt dalam coach tp xleh bukak,baik guna duit tv tu buat repair pintu yg xleh tutup 2!!)..dari tempat duduk,bergerak ke pintu tren yg boleh keluarkan kepala macam buat kt pintu bas skolah dulu2,smpai la ke toilet yg trus lepas kt atas trek( bg yg tak tahu,ya,semua saham2 yang dilaburkan akan dibuang trus ke trek),kantin yg jual mcm kt europe,smpai la group aku buat rombongan cik kiah ke tiap2 coach yang ada dalam tren 2..lecturer aku cakap ad coach yang khas utk suami isteri..tp tapi tak kesampaian pulak aku nk survey sebab xda pn coach 2 dlm tren yang aku naik ni..lepas bosan lepak kt kantin,p la try tido plak.............smpai la satu masa bila ada orang kejut suruh bangun sebab dah sampai..apa lg,dgn eksaitednya smua orang bgun dan terus keluar walaupun perasan 2 stesen mentakab dan bukannya stesen jerantut yg sepatutnya ktorang turun..semua org tgh blur2 lg kot dari tido 2 yang trus kluar walaupun salah stesen..nsb baik la lecturer ak(dia pun turun skali jgk sbb xprasan) buat tindakan drastik memberhentikan tren yg dah nk blah pn!!..hooooo..hebat kn dia?..tp xla dia p tarik tren 2 sampai stop,actually dia suh brader yg jga trek 2 suh stopkn kjap tren 2 sbb ktorg dh slah stesen..n luckily,the train stopped..n then ktorg teruskan perjalanan sampai la ke stesen jerantut yang sebenar2nya..
aku dah malas ni..untuk cerita lebih lanjut sila la tunggu sebab ak mlas nk susun2 gambar lagi..so ni update untuk malam pertama xpdc...

 



Monday, 14 March 2011

ini baru parteyyyyyyyyy

apa kita dapat bila tiba harijadi tak kira harijadi kawan or diri sndiri??..hadiah berupa kek??..cawan??..ad jugak yg dapat kek cawan..dan ad jgk yg dpt kek yg xsiap spenuhnya @ nama lain "tepung + telur"..apa itu hadiah harijadi?..bg ak celebration harijadi yg best ialah bila bkn harijadi kita tapi kita yg dpt hadiah!!!..yeah!!..cntohnya mcm gmbar2 kt bawah ni..harijadi si hizami (yg tengah pegang sate dlm plastik merah-sila wish kt dia) n technically dia yg patut dapat hadiah..tpi alhamdulillah dia yg bg hadiah sate bercucuk-cucuk kt ktorg..SEDAP PULAK TU..tp bkn yg ini ja yg mkn..ad 2-3kerat lg yg smpai msa ak makan n disebabkan ak tgh melahap,xdanya ak nk p amik gmbar org2 tu jgk..so silalah p cari sniri sate kt kedai berhampiran anda kalau rsa mgidam nk mkn SATE lpas tgh gmbar2 ni ok..





p/s : terima kasih hizami sbb blnja bdak2 studio yg xd life ni mkn sate yg SEDAP ni..smoga sntiasa dimurahkan rezeki dan hidup sentiasa dipermudahkan Allah S.W.T...amin~

Friday, 11 March 2011

gambar dulu-dulu kat melaka

once upon a time.......aku amik subjek measured drawing (lukisan terukur)..apakah?..senang nk cita mcm ni la..1 group yg ada dlm 5-6 org akan pg ke satu tempat yg mostly ada certain values yg tersendiri..contohnya rumah limas, rumah melaka, dan pelbagai2 rumah yg mcm ak ckp td, ada values yg tersendiri..kemudian dorg akan ukur setiap segi rumah tu..dari ketul batu yg ad bawah tiang rumah kampung 2 smpai la setinggi-tinggi atap rumah 2..dari ukiran-ukiran yg ad dkt daun pintu depan rumah, smpai la ukiran yg ad kt daun pintu blkg rumah (tingkap included skali ok)..tp group aku spesel skit..kami digabungkan dari 3 group menjadi 1 group..so ada 15org smuanya..knp plak 15?..kn dh ckp aku pnya group spesel..apa yg spesel?..speselnya, group2 lain smua kna buat rumah2 tradisional yg ada dkt pontian, tp group aku kena buat smua bangunan yg telah sekian lama wujud dalam Kota A Famosa..sbnrnya kota A Famosa tu bkn la cuma yg gerbang femes tu..tpnya dh nama pn kota so mst la ada dinding ye dak?..so basically bangunan yg 15org kami kna cover ialah sebanyak 20bangunan!!!..antaranya Porta de Santiago @ A Famosa 2 sniri, segala macam bangunan muzium yg korg bleh msuk kt sna tu, Stadthuys, St.Paul Church, St.Francis Xavier Church, dan beberapa bangunan yg tidak dibuka untuk pelawat..contohnya klu korg perasan, between Stadthuys dgn Dutch Grave tu ad dua buah bangunan yg ditutup..bangunan 2 ialah bangunan Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rendah dulu2 (xla dulu2 sgt pn,tp bleh tahan mnakutkn jgk la part interior dia)..2 nnt ak letak gmbar yg horror theme skit...tp sekarang rhat2kn mata dlu dgn sedikit collection on human figure yg ak sempat amik msa wt kja kt sna..nnt ak hapload la gmbar2 yg "horror" la sgt 2 plak ok..pelan-pelan kayuh la..bak kata kawan ak..kalut bukan nk p laut pn..



p/s: ad yg best n ad yg xbest psal bekerja smbil ber"trip" ni..yang best 2 sbb ak dpt bnyk stok gmbar walaupn ntah apa2..dan yg xbest 2 biar la ak dgn mereka yg tau..sigh~~

Thursday, 10 March 2011

bazarevo edisi kedai bonet kereta

dari parking lot bengkel FAB then hujan,so pindah ke linangan jernih pas2 mcm xhujan dah,pg blik ke parking lot td tp last2 hujan balik, so sbb dh xlarat nk pindah barang lg skali ke linangan jernih, bdak2 ni letak ja barang2 nk jual kt koridor bengkel..xbnyk gmbar sbb hujan skit n betri abis sblm event abis...

Wednesday, 9 March 2011

trip kecemasan di pontian

dari trip kenduri ke trip kecemasan kt tepi laut msa tgh hari rembang..pnas jgn ckap la..tp dh masing2 gila bergambar..panas pn panas la..
dem xsusah mna pn nk wt mnatang alah ni...


Sunday, 6 March 2011

measured model "Porta De Santiago"

model yang sangat super duper cantik made by hand ini hasil dari Nurul Haziella Binti Najat..a member of Melaka Measured Drawing 2010 group..


p/s: 1st time tengok dulu memang macam nak peluk usap-usap tekstur model ni..tp tak sampai hati nk peluk, so aku usap-usap  jelah model ni..GILA MABELES punya tekstur dia buat guna plaster..aku siap nasihat si zila ni jangan bagi kat lecturer lg sebab cantik sangat2 kot!!..


Saturday, 5 March 2011

pangkor trip 1

 some pieces from pulau pangkor trip last year..help yourself browsing it

this is my mum..pretty cool ha?


terang bazarevoo


sebahagian dari kaki-kaki yang datang memeriahkan majlis


p/s: bukan tak nak letak gambar orang,tapinya mostly gambar orang yang aku amik misfocus and so on bla bla bla......thats why la...


Wednesday, 2 March 2011

layout test


a massacre from 10minutes resume photo session to 3.5hours camwhoring session.

p/s: credits to jasmadi for my new facebook profile pictures!!


Blog Designed by The Single Momoirs